Belint
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Rosii si castraveti pe sapte etaje prin programul SAPARD la Belint

In jos

Rosii si castraveti pe sapte etaje prin programul SAPARD la Belint  Empty Rosii si castraveti pe sapte etaje prin programul SAPARD la Belint

Mesaj  Admin Mier Aug 04, 2010 8:19 pm

Doi tineri au reușit să facă cinstit o micro fermă de legume în Belinț, județul Timiș, în condițiile în care, deși ajutați de fondurile SAPARD, statul și piața economică le-au pus bețe în roate.


Cristi Tuca și Rusalin Nica sunt doi tineri care și-au dorit să facă ceva în viață, să se apuce de o afacere. Atrași de mirajul fondurilor europene, cei doi s-au apucat în 2006 de proiecte SAPARD. Nu aveau bani, nici experiență și nici nu aveau cum să știe că lupta cu statul, criza, piața românească va fi greu de câștigat. Birocrația, întârzierea deciziilor și a răspunsurilor i-au făcut să piardă timp, bani, energie. „Am depus proiectul în 2006. Nu gândeam că vom începe o afacere de 300.000 euro. Inițial ne gândisem la solare, dar până la urmă am optat pentru o seră performantă. Diferențele dintre sera noastră și multele altele sunt mari. De la instalațiile folosite, la volumul de aer folosit. Ne-am dorit să primeze calitatea în fața cantității, chiar dacă piața românească nu este pregătită să facă diferența”, a declarat Cristi Tuca, care astăzi conduce, alături de asociatul său Rusalin Nica, una dintre cele mai exigente sere de legume. Ridicată pe un teren de aproximativ 4000 de metri pătrați, iar volumul de aer permite culturi de roșii pe șapte etaje (numărul de ciorchini pe care îi are o plantă), sera produce cinci tone de roșii pe săptămână și trei tone de castraveți. Cei care doresc sa-i contacteze o pot face la adresa de mail hortiplant@yahoo.com.

Doi ani au trebuit să aștepte după aprobări, ezitări, ca să vadă ridicată sera și să țină în mână roadele primei producții. Dar greul abia acum avea să vină. I-a lovit TVA-ul apoi criza, băncile, valoarea garanțiilor a scăzut și nu în ultimul rând, mafia specifică pieței.
„După finalizarea programului SAPARD, statul nu doar că nu te ajută, dar se transformă într-o piedică. Nu există nicio susținere ulterioară. Piața este inundată cu produse proaste și ieftine. Pe noi nu ne-a interesat să vindem ieftin, ci să punem prețul corect. Dar nu există nicio subvenție pentru produsele românești de calitate, iar prețul pieței lăsate fără niciun control este greu de învins”, a declarat Rusalin Nica. Tinerii producători și-au găsit piață de desfacere, firme care, după ce au văzut și „încercat” roșiile belințene au crezut cu greu că sunt produse românești, pentru că arătau ca cele import, dar aveau totuși gust. În prezent, tinerii au extins producția și pe câmp, pentru că „nu te poți susține doar din seră, atunci când ai datorii. Oricât de atrăgătoare pare oferta unui sprijin din fonduri europene, dacă nu ai capital, cel puțin 30-40% din sumă, profitul se lasă așteptat”, a conchis Rusalin Nica. Oricât de greu le-a fost și continuă să le fie, tinerii spun că, după tot ce au pățit ar alege același lucru .



Admin
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 58
Varsta : 38
Localizare : Romania/Timis/Lugoj/Belint
Data de inscriere : 28/07/2008

https://belint.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum